SpeechLine Digital Wireless
IT-geoptimaliseerd draadloos microfoonsysteem voor spraak en lezingen

SpeechLine Digital Wireless is een draadloos digitaal microfoonsysteem voor spraak en lezingen. Het is ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik in universiteiten en ondernemingen. De brede productportefeuille garandeert een bijzondere veelzijdigheid. Het systeem past zich aan de vereisten van individuele toepassingen aan. Het was onze ambitie om het dagelijkse werk van IT- en AV-managers gemakkelijker te maken. Met de invoering van de nieuwe SpeechLine multikanaalontvanger vormt SpeechLine Digital Wireless de perfecte audio-oplossing voor IT-integratie.

Voordelen van het systeem

Perfecte IT-integratie

Dankzij de nieuwe multikanaalontvanger

Het systeem ondersteunt de meest gebruikelijke IT-standaarden en integreert naadloos in je bestaande IT-infrastructuur. Tal van verbindingsopties, waaronder twee ethernetconnectoren, met ondersteuning voor Power over Ethernet (PoE) en Dante™, maken dit systeem tot de ideale upgrade voor je campus- of bedrijfsnetwerk. SpeechLine Digital Wireless werkt autonoom, of gebruik makend van onze plug-ins en protocollen, ook geïntegreerd in een externe omgeving met apparatuur van derden.

Dankzij de nieuwe multikanaalontvanger

 • Lees meer...

  • Voldoet aan alle geavanceerde IT-standaarden
   De nieuwe SpeechLine multikanaalontvanger is uitgerust met de nieuwste IT-standaarden en voldoet daarmee aan de behoeften van IT-managers en integratoren overal ter wereld. Hij biedt IEEE 802.1X authenticatie, voor een vlotte en snelle netwerkuitbouw en kant-en-klare PoE en Dante™.

   Compatibel met je bestaande IT- & AV-infrastructuur
   Dankzij de analoge audio-outputs van de multikanaalontvanger en de rackontvanger integreert het microfoonsysteem SpeechLine Digital Wireless in elke bestaande AV-infrastructuur. De multikanaalontvanger heeft ook een geïntegreerde automixer en digitale audio-outputs, waarmee hij via twee (max.) Dante™-poorten moeiteloos ingepast kan worden in je bestaande IT-infrastructuur. Onze specifieke protocollen en plugins zorgen voor de interoperabiliteit met systemen van andere leveranciers.

   Veilig in gebruik
   Met SpeechLine Digital Wireless worden je vertrouwelijke gesprekken geëncrypteerd met AES 256-bits, waardoor ze beveiligd blijven. Dankzij de IEEE 802.1X-authenticatie kunnen alle SpeechLine-multikanaalontvangers vlot en veilig in je netwerk geïntegreerd worden. De twee RJ45-poorten kunnen individueel geconfigureerd worden: bediening en audio opsplitsen in twee afzonderlijke netwerken voor een grotere veiligheid of beide poorten gebruiken in een redundant Dante™-netwerk, voor een maximale betrouwbaarheid. Je Dante™-opstelling kun je veilig beheren met de Dante Domain Manager™

Naadloze installatie en onderhoud

SpeechLine Digital Wireless maakt de dagelijkse werkroutine gemakkelijker.

De Sennheiser Control Cockpit geeft je op elk moment een volledig overzicht de campusbrede apparatuur en toegang tot de bediening ervan. Tijdrovende manuele workflows, zoals het controleren van de laadniveau’s van de accu’s, gebeuren nu digitaal en in een mum van tijd. De geavanceerde systeemautomatisering maakt handmatig frequentie- en interferentiebeheer overbodig. Zo kun je met SpeechLine Digital Wireless heel wat tijd en geld besparen.

SpeechLine Digital Wireless maakt de dagelijkse werkroutine gemakkelijker.

 • Lees meer...

  • Afstandsbediening en troubleshooting
   Sennheiser Control Cockpit geeft je op elk moment een volledig overzicht van je apparatuur verspreid over de hele campus en toegang tot de bediening ervan. Je kunt bijvoorbeeld Monitoring View gebruiken om alle relevante informatie over je apparatuur in om het even welke ruimte in real time te monitoren. Via het afstandsonderhoud kun je problemen zoals vergeten dempschakelaars opsporen en oplossen. De waarschuwingsfunctie via e-mail of sms stuurt je automatisch informatie over kritieke omstandigheden, zoals een laag batterijniveau, zodat je kunt ingrijpen vóór een microfoon uitvalt.

   Geavanceerde systeemautomatisering
   Onze geavanceerde systeemautomatisering demonstreert de voordelen van een digitaal draadloos systeem. Nooit verliep opstellen zo gemakkelijk: het automatisch frequentiebeheer scant bij het starten ter plekke en in real time op vrije frequenties. Tijdens het gebruik schakelt automatisch interferentiebeheer naadloos naar een vrij kanaal zodra zich frequentiestoringen voordoen. En dankzij het automatisch beheer van het audioniveau moet niet langer manueel bijgesteld worden.

   Multiruimtemodus
   SpeechLine Digital Wireless beschikt over twee modi. De automatische modus zorgt voor een uiterst vlotte opstelling en een betrouwbaar maximaal bereik voor tot 20 tegelijk gebruikte links (afhankelijk van de geldende regelgeving). In multiruimtemodus wordt het zendvermogen afgestemd op de omvang van de ruimte, wat het systeem eindeloos uitbreidbaar maakt, van kleine vergaderzaaltjes tot campusoverspannende opstellingen.

Altijd gebruiksklaar

Het werkt gewoon – altijd weer.

Het perfecte microfoonsysteem werkt gewoon, altijd weer. Het gebruik van SpeechLine Digital Wireless behoeft geen inleiding of toelichting. Zodra een microfoon uit het door het netwerk gecontroleerde laadstation gehaald wordt is hij klaar voor gebruik. En dankzij de gebruiksduur van de accu van 15 uur, mag de werkdag best lang duren.

Het werkt gewoon – altijd weer.

 • Lees meer...

  • Uitstekend batterijbeheer
   Sinds SpeechLine Digital Wireless behoren lege batterijen tot het verleden. Met een autonomie van 15+ uur zijn de SpeechLine Digital Wireless-microfoons klaar voor de langste werkdagen. De netwerklader vormt tegelijk een handig opbergsysteem voor de microfoons die niet in gebruik zijn. Sennheiser Control Cockpit biedt op elk moment een volledig overzicht van de batterijstatus van alle microfoons op de hele campus.

   Specifiek voor spraak
   SpeechLine Digital Wireless is gemaakt voor het gesproken woord. De spraakgeoptimaliseerde Sennheiser-microfooncapsules en ingebouwde equalizers met presets voor vrouwen- en mannenstemmen garanderen een optimale spraakverstaanbaarheid in elke situatie. De SpeechLine multikanaalontvanger mixt automatisch en gelijktijdig verschillende sprekers en het geïntegreerde automatische beheer van het audioniveau zorgt ervoor dat elke persoon duidelijk verstaanbaar klinkt.

   Geen hardware-interactie vereist
   Alle SpeechLine Digital Wireless-microfoons zijn gebruiksklaar. De presentator neemt gewoon een microfoon uit het laadstation en klaar is Kees. De eindgebruiker moet geen toegang hebben tot de ontvanger. Vermijd de klassieke gebruikersfouten, door de ontvanger te installeren op een niet-publiek toegankelijke plaats. Voor de rackontvanger kan dat bijvoorbeeld een afsluitbaar IT- of AV-rack zijn. De multikanaalontvanger kun je gemakkelijk en discreet tegen een wand of plafond monteren..

Een toekomstgerichte investering

Spaar tijd en geld uit, nu en in de toekomst.

SpeechLine Digital Wireless opereert in de licentievrije 1,9 GHz-frequentieband en vormt een toekomstgerichte investering. De gratis Sennheiser-app Control Cockpit verwelkomt in de toekomst. Digitale workflows voor het monitoren en bedienen van het hele systeem reduceren de onderhouds- en servicekosten.

Spaar tijd en geld uit, nu en in de toekomst.

 • Lees meer...

  • Licentievrije 1,9 GHz
   SpeechLine Digital Wireless gebruikt het licentievrije 1,9 GHz frequentiebereik. Die RF-standaard wordt ook gebruikt door draadloze telecommunicatiesystemen en wordt beschouwd als de meest toekomstgerichte frequentieband voor draadloze microfoonsystemen.

   Geen bijkomende hardware vereist
   Met SpeechLine Digital Wireless bespaar je op bijkomende hardware. Gebruik de geïntegreerde DSP met een EQ en de meegeleverde instellingen voor mannen- en vrouwenstemmen. De meerkanaalsontvanger beschikt over een automixer en ingebouwde antennes.

   Kostenbesparend
   Je beperkt de personeelskosten voor het gebruik en onderhoud van je microfoonsysteem. De gratis Sennheiser Control Cockpit digitaliseert tijdrovende manuele workflows. Wat vroeger ter plaatse en manueel moest gebeuren kan nu van eender waar met een druk op de knop. Hoe groter je opstelling, hoe groter ook de potentiële besparing.

Alle voordelen in een oogopslag

FAQ

 • What kind of transmitters are available?

  • For the SpeechLine Digital Wireless Series there are 5 transmitters available:
   - SL Handheld DW
   - SL Bodypack DW
   - SL Tablestand 133-S DW (with 3 pin XLR for gooseneck mics)
   - SL Tablestand 153-S DW (with 5 pin XLR gooseneck mics)
   - SL Boundary 114-S DW

 • How many microphones can be used in one room?

  • Depending on the regional regulations it is possible to get up to 20 microphones in one room. With the Multi-room option the channel number can be increased.

 • I want to use SpeechLine in several rooms, how can I increase the number of microphones?

  • For this case SpeechLine Digital Wireless offers the possibility to adjust the transmitting power. By selecting the corresponding room size it is possible to get as many mircophones in your building as needed. To get the right and secure value the "Walk Test" can support you.

 • Which RF frequency range is used in SpeechLine Digital Wireless?

  • SpeechLine Digital Wireless is using DECT range, which is well known from telephone market. Due to this fact the use of SpeechLine Digital Wireless is future proved and license free.

 • Do I need a license to use SpeechLine Digital Wireless?

  • No, the 1G9 DECT range is license free.

 • How big is the latency?

  • The latency of SpeechLine is 19 ms, which is an applicable value for speech.

 • How do I connect my transmitter and receiver?

  • To connect a transmitter to a rack receiver you have to press and hold the pair button on each device until the LED starts to blink red and green. For connecting a transmitter with a SL MCR DW press the pair button of the dedicated channel in Sennheiser Control Cockpit and press and hold the pair button at the transmitter until the LED starts to blind red and green.

 • Which audio outputs do I have?

  • To make the audio connection as easy and flexible as possible we provide several options. On the SL Rack Receiver DW we are offering XLR, TRS and phone jack as audio outputs. On the SL MCR DW all channels are available digital via DANTE and thanks to the integrated auto mixer also analog by using a 3- pin Phoenix 3.81.mm connector.

 • Which batteries can I use?

  • The transmitter have an lithium ion battery in the delivery with which a transmitter can work up to 18h (depending on the device).

 • How can I use more than two receivers?

  • For the case that more than two SL Rack Receivers DW are needed please use the AWM 2 or AWM 4 together with our combiner SL PASC 2 or SL PASC 4.

 • What kind of antennas are avaiable?

  • As remote antenna the AWM 2 and AMW 4 is recommended. You can use one receiver with the AWM 2 and two receivers with the AWM 4. Together with a combiner the number of receivers can be increased. In any case additional cables are needed.

 • How do I charge the transmitters?

  • We are offering 3 different chargers:
   - CHG 2 a two bay charger for handheld and bodypack
   - CHG 4N a four bay network charger for handheld and bodypack
   - CHG 2W a two bay inductive charger for tablestand and boundary.
   In addition the battery BA 10 (handheld) and BA 30 (body pack) can be charged via USB.

 • Is there a possibility to monitor SpeechLine Digital Wireless?

  • With the Sennheiser Control Cockpit the receiver and the CHG 4N can be monitored and controlled remotely.

 • Does the receiver support DHCP?

  • Yes, the receiver supports DHCP, Automatic IP and fixed IP. The Network mode can be adjusted in the receivers menu.

 • Which headsets and lavaliers can be used with SL Bodypack DW?

  • You can use any headset or lavalier from Sennheiser. We recommend to use the SL Headmic 1 or MKE 1.

 • How do I make a firmware update?

  • The firmware update is done via the Sennheiser Control Cockpit Software. As soon as a receiver has been upgraded to a new firmware the update of the portable transmitter will be done automatically when paired. In addition a transmitter can be upgraded via the Sennheiser Control Cockpit Software and the the CHG 4N.

 • What is the difference between Master and Follower receiver?

  • To get the maximum number of microphones it is necessary to synchronize them with each other. Therefore, a master is needed, which controls all other microphones (follower).
   If you are using SL MCR DW the Master/Follower set up is done automatically.
   Please note: Any change on the Master/ Follower set up can only be done while the transmitters are switched off.

   If you are using only SL Rack Receiver DW please follow the steps below to ensure a valid Master / Follower configuration for your system:

   - Prepare and connect the antennas (if needed with AMW 4 and combiner)
   - Switch on one receiver and pair a transmitter. Wait until the LED at the receiver turns to green. This microphone will become the Master.
   - Switch on all other receivers, while the Master receiver is still on. All other microphones will become a follower automatically.

   IMPORTANT: As soon as the Master / Follower configuration has been done all receivers have to be switched on at the same time e.g. via a power strip.

 • Do I have any kind of security feature?

  • Yes, the connection of a transmitter to a receiver is always AES 256 encrypted. The SL MCR DW offers the possibility to use IEEE 802.1x authentication for secured network deployment.

 • What kind of antenna cables do I use?

  • SpeechLine Digital Wireless is using Reverse-SMA connectors due to regulatory reasons at the SL Rack Receiver DW. Sennheiser is offering RG-58 antenna cables in 1m, 5m 10m and 20m. A length higher than 20m is not recommended because the cable attenuation will be too high.

 • Does SpeechLine Digital Wireless supports Media Control systems?

  • Yes, SpeechLine Digital Wireless is using the Sennheiser Sound Protocol, which can be used for programming a media control system. Furthermore, Plug-Ins for Crestron and QSC are available.

 • What does "automatic Gain" mean?

  • SpeechLine Digital Wireless adjusts the sensitivity at the microphone automatically to the most convenient level. That means you don't have to take care about gain anymore.

 • How do I set up the IP address of a receiver?

  • The IP address can be set manually or automatically via DHCP. Furthermore, IPv6 and mDNS is supported.

 • How do I change the network mode at the SL MCR DW?

  • Changing the network modes can be done via Sennheiser Control Cockpit or the Dante Controller from Audinate. In Sennheiser Control Cockpit select the SL MCR DW and browse to the Network settings tab. There any network setting incl. the network mode can be changed. In Dante Controller as soon as the SL MCR DW is selected go to the “network config” tab and select the required mode in the drop-down menu. Please note: A restart of the SL MCR DW is required after changing the mode.

 • Is PoE daisy chained in the single cable mode?

  • No, PoE is not daisy chainable. For the case a second SL MCR DW an additional PoE injector is required. The audio and network data are daisy chained.

 • Which PoE class is used with SL MCR DW?

  • IEEE 802.3af Class 3.

 • Is it possible to use SL MCR DW and SL Rack Receiver DW in the same room?

  • Yes, that’s possible. We recommend switching on one SL MCR DW first to ensure, that this device become a Master. Afterwards any other Receiver can be switched on and will automatically be a Follower. Depending on the regional regulations up to 20 channels in one room can be used.

 • Why do I have the down mix digital and analog?

  • The automatic mixing of all audio channels offers the possibility to use up to 4 channels of Speechline Digital Wireless even if only one input channel is left in the DSP or audio mixer. To be as flexible as possible the down mix signal is available digital via Dante as well as analog. Due to this the integration of Speechline in existing infrastructures is very easy. The audio signal is equal on both outputs, but the level can be adjusted separately in Sennheiser Control Cockpit.

 • What is the maximum cable length for network cables?

  • The SL MCR DW is a network device and therefore the same recommendation as for any other network equipment is valid. Depending on the quality of the network cable up to 100m can be used.

 • Does SpeechLine support AES 67?

  • Yes the SL MCR DW supports AES 67. You can activate this function by using the Dante Controller. Use the AES 67 config Tab and enable AES 67. Make sure, that the RTP Multicast address prefix is the same on any device (default: 69).

 • Can I integrate SpeechLine Digital Wireless in my Dante Domain Manger?

  • Yes, the SL MCR DW is ready to use with the Dante Domain Manager.

Downloads

 • Updates van de firmware
  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.1 (SL Rack Receiver DW) (1.1 MB) Download

   Firmware Version 4.1 for SpeechLine Digital Wireless (SL Rack Receiver DW)

  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.0 (SL Rack Receiver DW) (1.1 MB) Download

   Firmware Version 4.0 for SpeechLine Digital Wireless (SL Rack Receiver DW)

  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.2 (SL Multi-Channel Receiver DW) (7.1 MB) Download

   Firmware Version 4.2 for SpeechLine Digital Wireless (SL Multi-Channel Receiver DW)

  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.2 (SL Rack Receiver DW) (1.1 MB) Download

   Firmware Version 4.2 for SpeechLine Digital Wireless (SL Rack Receiver DW)

  • CHG 2N / CHG 4N - Firmware Update v2.0.3 (220 KB) Download

  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.0 (SL Multi-Channel Receiver DW) (7.1 MB) Download

   Firmware Version 4.0 for SpeechLine Digital Wireless (SL Multi-Channel Receiver DW)

  • SpeechLine Digital Wireless Firmware 4.1 (SL Multi-Channel Receiver DW) (7.1 MB) Download

   Firmware Version 4.1 for SpeechLine Digital Wireless (SL Multi-Channel Receiver DW)

  • CHG 2N / CHG 4N - Firmware Update v3.0.0 (220 KB) Download

 • Toepassingssoftware
  • Sennheiser Control Cockpit 6.0.1 Download

   Installer for Sennheiser Control Cockpit release 6.0.1

 • Digital Brochures
  • Product brochure Sennheiser Control Cockpit (2.1 MB) Download

  • Digital Brochure SpeechLine Digital Wireless (6.3 MB) Download

 • Gebruiksaanwijzing
  • Instruction manual SpeechLine Digital Wireless (PDF) (15 MB) Download

   Printable PDF version of the interactive system documentation of the SpeechLine Digital Wireless series.

  • Instruction manual SpeechLine Digital Wireless (HTML) Download

   Information on the SpeechLine Digital Wireless system and instructions on how to install and operate the components of SpeechLine Digital Wireless

  • Software help Sennheiser Control Cockpit 6.0.1 (HTML) Download

   Information on how to install, open and use the Sennheiser Control Cockpit software. Includes information on how to control and monitor the following Sennheiser products in the Control Cockpit: Evolution Wireless Digital, SpeechLine Digital Wireless, TeamConnect Ceiling 2, evolution wireless G3 & G4, Digital 6000 and MobileConnect.

 • Specificatiefiches
  • System Specification - SpeechLine Digital Wireless (1.4 MB) Download

  • Product Specification Sennheiser Control Cockpit 6.0.1 (940 KB) Download

  • Productspecificatie - SL MCR DW (230 KB) Download

 • Application Notes
  • Planning and setting up single-room and multi-room installations with SpeechLine Digital Wireless (270 KB) Download

   Information on setting up SpeechLine Digital Wireless in multiple rooms or locations using the Multi-Room Mode.

  • Antenna solutions and recommendations on antenna mounting for the SL Rack Receiver DW (1.8 MB) Download

   Important information and recommendations on the use of antennas with the SL Rack Receiver DW of the SpeechLine Digital Wireless series

 • 3rd Party Integration
  • Sennheiser Sound Control Protocol for SpeechLine Digital Wireless (490 KB) Download

   Sennheiser Sound Control Protocol - Developer's guide for SL Rack Receiver DW (Firmware 4.0.0), SL Multi-Channel Receiver DW (Firmware 4.0.0), CHG 2N (Firmware 2.0.3) and CHG 4N (Firmware 2.0.3) of the SpeechLine Digital Wireless series.

  • 3rd party control of Sennheiser products using media control protocols (210 KB) Download

  • Q-Sys control plug-in SpeechLine Digital Wireless (130 KB) Download

  • Crestron Module SpeechLine Digital Wireless (7.3 MB) Download

 • Handleiding ‘snel wegwijs’
  • Quick Guide SpeechLine Digital Wireless (3.1 MB) Download

   Online version of the printed quick guide for first steps using SpeechLine Digital Wireless. For SL Rack Receiver DW, SL Handheld DW, SL Bodypack DW

  • Quick Guide SL Tablestand 133-S DW, SL Tablestand 153-S DW, SL Boundary DW, CHG 2W (3.5 MB) Download

   Online version of printed quick guide for the SpeechLine Digital Wireless products: SL Tablestand 133-S DW, SL Tablestand 153-S DW, SL Boundary 114-S DW, CHG 2W

  • Quick Guide - SL MCR DW (1 MB) Download

 • Witboek
  • Digital Workflows by Sennheiser - software-supported workflows designed for the daily business routine (740 KB) Download

   How to save time, cost and hassle with software-supported workflows

  • Overview of the Digital Workflows by Sennheiser (120 KB) Download

Contact Us

Contact Center

Newsletter subscription