Thomas Rechberger

AMBEO Expert Stories

De senaste åren har hans arbete ändrat fokus mot film och han visar nu sin kreativitet som ljuddesigner, kompositör och ljudmixare för dokumentärer, reklamfilm och långfilmer. Thomas många ljudkunskaper kommer väl till pass i post-produktion för VR film. Han arbetar för närvarande med ca 20 olika 360° projekt. Som ljuddesigner för Bandara, Schweiz ledande företag för VR produktion, har han maximerat deras 360° filmers potential för att skapa inneslutning och närvaro.

Wat ik zo geweldig vind aan het creëren van VR-geluidsruimten is dat je onderdompeling en aanwezigheid perfect kunt doen aansluiten bij de sound en het algehele gevoel die bij een film horen. Hoe beter de klank, hoe sneller en hoe dieper je in de VR-ervaring kunt onderduiken. Een goed klinkende ruimtelijke audiomix maakt een VR-ervaring zo veel genietbaarder, emotioneler en authentieker. Ik gebruik erg graag de AMBEO VR-microfoon voor de onderliggende 3D-geluidssfeer in VR-postproductie. De sound van de micro is zeer transparant en gedetailleerd en met de AMBEO plug-in kunnen ook gemakkelijk aanpassingen doorgevoerd worden. Ik voeg aan de 3D-klanksfeer van de scènes gewoonlijk wat bijkomende elementen toe: dicht opgestelde micro’s, lavaliers en sound design-elementen zoals achtergronden, geluidselementen (bruitage) en FX. Voor de postproductie verkies ik in Pro Tools te werken, met een combinatie van het FB 360 Spatial Workstation en de ‘Audio Ease 360pan’-suite voor snel bewegende objecten. Naast de Harpex B en mijn gebruikelijke plug-ins voor muziekproductie en filmsound, gebruik ik bij zo goed als iedere sessie ook de AMBEO plug-in. Daarmee kun je heel gemakkelijk het geluidsveld laten draaien en ik hou nogal van de globale sound ervan. De AMBEO VR-microfoon is uiterst handig op de filmset en neemt weinig ruimte in beslag. Ik gebruik hem ook graag om 5.1-achtergronden op te nemen voor bioscoopproducties, omdat hij zo handig en klein is. Als ik in het Ambisonics-formaat opneem wil ik graag naderhand tijdens het proces in mijn DAW bepaalde parameters kunnen bijwerken, zoals richting en breedte.

„De AMBEO VR-micro is uiterst handig op de filmset en neemt weinig ruimte in beslag.“
Thomas Rechberger

Bij een recent VR-project, getiteld ANGST360°, voor de Kunstenuniversiteit van Zurich gebruikten we voor het opnemen van de filmscore de AMBEO VR-microfoon, zowel op de set als in de studio. Vier (!) bijzonder getalenteerde componisten werkten aan de soundtracks. We namen de muziek op met een combinatie van de AMBEO VR en conventionele studiomicro’s en gebruikten de Ambisonics-opnamen daarna voor ruimtelijke sound, 3D ambient sound, sampling en verruimtelijkte muziekoptredens.
Twee componisten gebruikten de micro zelfs voor de 3D-balans van hun elektronische muziek. Tijdens het proces hebben ze al hun gespatialiseerde basiselementen gere-ampt in een luidsprekersysteem in quad-formaat, met de AMBEO VR-microfoon in het midden.

Bedoeling van de soundtrack was om de emotionele aspecten van de angst voelbaarder te maken zodat het publiek een beter inzicht krijgt in de drie hoofdrolspelers en gemakkelijker met hen meeleeft. We hebben volop met de klank geëxperimenteerd en zijn uitgekomen bij een interessante mix van muziek en geluidsontwerp. Die hebben we zowel in een 3D-klanksfeer verwerkt als in de meer obsessieve delen van de audio.

Over Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen. Thomas is ook muziekproducer en oprichter van Alterna Recording Studios. Dat laatste is een klinkende naam in het wereldje van de alternatieve muziek in Zwitserland, waar hij menig jong én gevestigd talent opnam en mixte.
Recenter is Thomas professioneel opgeschoven naar audio in film en nu kan hij zijn creativiteit kwijt als geluidsontwerper, componist en sound mixer voor documentaires, reclamespots en langspeelfilms. Zijn talrijke audiotalenten komen samen in de postproductie voor bioscoop-VR. Hij werkt momenteel aan een 20-tal verschillende 360°-projecten. Als sound designer bij Bandara, de toonaangevende Zwitserse producent van VR content, maximaliseert hij het potentieel van hun 360°-films met een overrompelend gevoel van onderdompeling en aanwezigheid.

Over Thomas Rechberger

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.