Rodolphe Alexis

AMBEO expertverhalen

Augmented Reality met toegevoegde audio en veldopnamen

Voor mijn veldopnamen in beschermde gebieden in Zuidoost-Azië gebruikte ik AMBEO VR Mic maar niet omdat ik 3D-video’s wilde maken. Mijn bedoeling was eerder om dat materiaal te gebruiken voor een eenvoudige audiotoepassing.

Ik heb dit ambitieuze project opgezet in samenwerking met de ngo Opération Canopée en in het kader van een verblijf aan het Institut Français, met de bedoeling om een akoestische documentatie aan te leggen over oerbossen en muzikale patronen te gaan zoeken in de klanken van de natuur.

Het onderzoek hiervoor wordt wellicht nog voortgezet tijdens volgende expedities en zou niet mogelijk geweest zijn zonder de waardevolle ondersteuning van het Instituut voor Kunst en Cultuur van de Universiteit van Yangon en de organisaties Fauna & Flora International uit Myanmar, The Gibbon Experience uit Laos en het Indonesische Kalawa.

Ik ben vertrouwd met de MKH-reeks die gekenmerkt wordt door een hoge microfoongevoeligheid, een indrukwekkende signaal-ruisverhouding en een uitstekende vochtbestendigheid en dus perfect is voor geluidsopnamen en een natuurlijke klank. Ik maakte me wel wat zorgen over het gebruik van de AMBEO VR Mic in combinatie met een IRT-kruis en een klassieke stereomicrofoon. Maar vooral vroeg ik me af hoe goed de microfoon het zou doen in die tropische context, waar de temperaturen en de vochtigheidsgraad zeer hoog liggen.

„De microfoon heeft me echter geen enkele keer teleurgesteld, niet in de vochtigste grotten, niet in hete, stoffige duinen en niet in het moeras tijdens de moesson noch bij het begin van de lente.“
Rodolphe Alexis

Aanpassingen verliepen snel en vlot en het materiaal blijkt bovendien bijzonder robuust. De fragiel ogende kabels zijn veel duurzamer dan ze lijken. En voor veldwerk is het natuurlijk ook handig dat de microfoon zo compact en makkelijk opstelbaar is.

Ik wist wel dat voor nabijgelegen evenementen, zoals kleine traditionele muziekgroepen, een goede kwaliteit te verwachten was. Over het gebruik van de micro in open ruimte voor verder afgelegen geluidsbronnen was ik nog wat sceptisch. Misschien was een niet-coïncident stereosysteem, met een verschil in aankomsttijd in plaats van intensiteit te verkiezen.

De AMBEO VR Mic wist me evenwel te overtuigen door zijn lage intrinsieke ruis en zijn uitzonderlijke klankkwaliteit voor een microfoon uit deze prijsklasse.

De mogelijkheden van het B-formaat op het vlak van downmixing zijn onklopbaar qua flexibiliteit. Je hebt zelfs de optie om tijdens de postproductie de hoek te veranderen waaronder het geluid binnenkomt.

Naast traditionele broadcastproducties ben ik het B-formaat ook beginnen gebruiken voor multikanaalinstallaties en audio-oplossingen bij de ontwikkeling van mobiele apps.

Over Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Als leerkracht coördineert hij ook de oprichting van het AR-platform SoundWays.eu dat opvalt door een uitgesproken focus op audio. En hij werkt ook regelmatig mee aan museale projecten en de geolokalisatie van audioapps.

Als medecurator van het Mu-collectief tot slot levert hij regelmatig een bijdrage aan uiteenlopende elektroakoestische projecten en ontwikkelde hij zijn eigen methode voor geluids- en veldopnamen.

Zijn lopende geluidsproject in Zuidoost-Azië krijgt de steun van het Scam en Hors les Murs-programma van het Institut Français.

Over Rodolphe Alexis

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.