Nicolas Büchi

AMBEO expertverhalen

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

A Proximal Visit– trappen filmen in Hong Kong

Ik heb Melissa Cate Christ ontmoet in de zomer van 2016. Zij was toen verantwoordelijk voor een onderzoeksproject aan de Polytechnische Universiteit van Hong Kong waarin ze de sociaal-culturele ontwikkeling van trappen in Hong Kong verkent. Het fenomeen van de trappen in Hong Kong is op het eerste gezicht niet echt fascinerend: Hong Kong bestaat uit wolkenkrabbers en snelwegen. Wat ze niet hebben zijn openbare plaatsen die de burgers uitnodigen om informeel met elkaar om te gaan. Trappen kunnen daartoe de nodige, zij het vrij krappe ruimte bieden. Er ontstaan marktjes op de trap, er wordt opgetreden, samen gegeten en meer van die nieuwe gebruiken.

Als onderdeel van het onderzoeksproject door de University of the Arts uit Zurich en de Polytechnic University van Hong Kong kregen we de opdracht om verschillende 360°-video’s te produceren waarin die trappen tot leven zouden komen. Dankzij een eerdere samenwerking met Sennheiser waren we al vertrouwd met de AMBEO VR-microfoon, maar we hadden nog niet de kans gezien het hele potentieel van de micro uit te proberen. Voor het project in Hong Kong – ‘A Proximal Visit’ – moesten we 10 straattaferelen in Hong Kong filmen maar ook een dansoptreden met geïmproviseerde instrumenten. De stad bood daarbij een prachtig, uniek en heel divers soundscape: op heel krappe plaatsen hoor je elke denkbare geluidsbron, van een drilboor tot een zangvogel.

We wilden een klein productieteam om zo discreet en flexibel mogelijk te kunnen werken. Daarom was de AMBEO VR voor ons de beste keuze. Terwijl de 360°-camera nogal in het oog springt ziet de AMBEO VR er nog uit als een normale microfoon die niet echt de aandacht trekt. Dat was voor ons erg belangrijk omdat we de set tijdens de opname verlieten.

„Alles bijeen genomen is de AMBEO VR Mic de gemakkelijkste, stevigste en meest betrouwbare oplossing voor strak georganiseerde on-site producties en hij garandeert bovendien de beste kwaliteit.“
Nicolas Büchi

Gelukkig is de AMBEO VR bijzonder gebruiksvriendelijk. Alun Meyerhans was verantwoordelijk voor de klankopname en moest ervoor zorgen dat onze geluidstechnicus, Thomas Rechberger, met opnamen van de hoogste kwaliteit aan de slag zou kunnen. Een van de doorslaggevende factoren was de perfecte opstelling van de microfoons. In ons geval wilde dat zeggen verticaal en in dezelfde richting ten opzichte van de camera. We namen op met een Zoom F8, hetgeen ons in staat stelde om aan elk kanaal precies dezelfde aanpassingen te maken.

Om het documentaire gevoel van de trapopnamen te versterken is er een korte inleiding waarvoor de commentaarstem afgespeeld wordt op de stereokanalen, terwijl de rest van de klank aanvoelt als een complete 3D-wereld. Wat het platform betreft brengen we het experiment momenteel uit op Facebook, aangezien dat medium voor de 3D-kanalen de scherpste resolutie biedt.

Over Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich (ZHdK). Hij verwierf een uitgebreide ervaring in de productie van VR, niet alleen door zijn job bij Cast, maar ook via zijn eigen onderneming Winterlife: All area media services. Zijn samenwerking met het Game Design-programma, het departement Muziek en het onderzoeksprogramma Contemporary Art aan de ZHdK heeft hem nieuwe manieren aangewezen om een audiovisueel verhaal te brengen.

Hij studeerde Interaction Design aan de ZHdK en werkte nadien lange tijd in de creatie en ontwikkeling van mediacontent voor musea en ondernemingen over heel Europa. Hij is altijd gefocust geweest op het vinden van nieuwe manieren om digitaal een verhaal te vertellen, zowel via technologische innovatie als door volstrekt nieuwe manieren om een publiek te benaderen.

Over Nicolas Büchi

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.