Martin Rieger

AMBEO expertverhalen

De AMBEO tools zijn grandioos in mensen de ruimtelijke audiowereld binnenbrengen. Voor mij was het één grote demonstratie van het verschil tussen statische en dynamische binaurale klank en ik heb bij de postproductie in de les met veel plezier en succes gebruik gemaakt van de AMBEO plug-ins.

Ik begeleid workshops voor VR/AR/MR-mediaproductie en creatieve ‘storytelling’. Ik ben gefascineerd door hoe de deelnemers gemotiveerd werden om zo goed als nieuwe dingen uit te proberen. In die workshops integreer ik ook praktische sessies met Sennheisers ambisonicsmicrofoon. De AMBEO VR Mic is bijzonder veelzijdig voor allerhande soorten van tests en we zijn erin geslaagd een ‘point of view’-experiment (POV) op te nemen, op hoge resolutie, met een RED-camera, en een snelle, gewapende achtervolging in een bibliotheek, om maar enkele voorbeelden te geven.

„De AMBEO VR Mic is een uitstekende schakel in en aanvulling op mijn bestaande installatie.“
Martin Rieger

Ik gebruikte hem met de Zoom F8, enkele bijkomende klemmen en een statief en was ervan onder de indruk hoe gemakkelijk hij onder de camera gemonteerd kon worden. Soms kan zelfs een opname vanuit de hand volstaan en met zijn schokdemping zijn we er altijd in geslaagd goede resultaten te behalen.

Inzicht verwerven en ervaring opdoen met de ambisonics-audioworkflow vraagt bij beginners wel wat tijd. Een theoretische inleiding is vaak de beste manier om vertrouwd te raken met de technologie alvorens er echt mee aan de slag te gaan. Ik kon de verschillende benaderingen van 3D-klankopnamen en postproductie belichten vanuit de verschillende AMBEO-opstellingen. Na die inleiding waren de deelnemers aan mijn workshop in staat om met eigen ideeën te komen en wisten ze voor elke specifieke toepassing welke microfoon te gebruiken en hoe.
Tijdens de postproductie gebruik ik de AMBEO Orbit plugin om klanken volgens horizontale en verticale parameters in de 3D-ruimte te plaatsen. Dat toont heel mooi hoe binaurale rendering werkt en waarom de akoestiek van de ruimte zo belangrijk is. Wanneer we dan de AMBEO A-B Converter toevoegen, in combinatie met stemopnamen of bijkomende geluidseffecten, wordt het bijzonder natuurlijk om het concept achter een immersieve audioproductie te snappen en toe te passen.

Ik herinner mij de eerste keer waarop ik een ambisonics-opname voorstelde van een hoofdrolspeler die rechtstreeks tot de camera sprak. Ik had een binaurale decoder draaien in mijn DAW die wel aardig klonk, maar zodra ik de horizontale rotatie aanpaste kon je de stem duidelijk van links naar rechts horen bewegen. Ik keek op van mijn laptop en zag heel wat verblufte gezichten van studenten die net hadden begrepen waar de AMBEO VR Mic voor staat.
Daarnaast is het interessant om de AMBEO VR Mic te vergelijken met de Neumann KU100 en om je af te vragen in welke omstandigheden het zinvol is om in de plaats bijvoorbeeld de AMBEO Smart Headset te gebruiken.

Over Martin Rieger

Martin Rieger duidt zijn beroep aan als ‘360°-klankproductie’ en verwijst daarmee naar de holistische manier waarop hij de productie van virtuele realiteit benadert en waarbij tijdens het proces van opnemen en mixen met meer elementen rekening gehouden wordt dan traditioneel het geval is. Dat geeft het hele storytelling-proces een ambachtelijke toets.
Door zijn studies mediatechnologie en -productie heeft hij ook een goed overzicht over de overige niet-audiotechnologieën.
Sindsdien tekende hij als VRTONUNG voor tal van producties, waaronder een 360°-documentaire over motorfietsen in Vietnam, een reportage over buiten de piste skiën in kniehoge sneeuw tijdens een unieke belevenis in Oostenrijk en een getuigenis over de EU in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in Bangladesh.
Na zo’n twee dozijn 360°-producties tot een goed einde gebracht te hebben, bedacht hij dat er nog heel wat meer te ontdekken viel in de VR-wereld. Daartoe zijn echter meer professionals nodig die de grenzen van 3D-audio willen verkennen en verleggen, zodat hij besloot workshops te gaan geven en lezingen te houden, om het onderwerp de aandacht te geven die het verdient.

Over Martin Rieger

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.