Fabian Knauber

AMBEO Expertverhalen

VR-concertopnamen op het 50e Jazzfestival van Montreux

Het Jazzfestival van Montreux vierde vorig jaar zijn 50e verjaardag. Het unieke opnamearchief van het festival, dat teruggaat tot in haar de eerste jaren, werd in 2013 op de Memory of the World-lijst van de UNESCO gezet. Aangezien de oprichter van het festival, wijlen Claude Nobs, altijd erg geïnteresseerd was in de recentste opnametechnologieën, werden heel wat concerten als multitrackopname of HD- en 4K-video geregistreerd. Onder meer vanwege die geschiedenis kregen we de vraag om naar aanleiding van de 50e verjaardag enkele van de concerten in 3D-klank- en -video op te nemen, boven op de AV-producties die ze gewoonlijk maken.

We combineerden de Ambeo VR Mic geleverd door Sennheiser met het Nokia Ozo-systeem dat gebruikt werd voor de video-opnames. Dat bleek een zeer verstandige beslissing. De in de Nokia Ozo-camera ingebouwde microfoons zijn niet geschikt voor concertopnamen, onder meer omdat hun vaste versterking vrijwel constant het signaal verstoord.

Bij de nabewerking gebruikten we ruimtelijke geluidstechnieken en 3D-audiosoftware om de spotmicrofoons voor de individuele instrumenten ruimtelijk te plaatsen ten opzichte van het 360°-perspectief van de camera. Dat resulteerde in een zeer nauwkeurige klanklokalisering en een spectaculair realisme die uiteraard niet binnen het bereik liggen van de klassieke Ambisonics.

„Het toevoegen van de opnamen met de VR-microfoon stelde ons in staat om de 3D-mix flink te verbeteren.“
Fabian Knauber

We namen de klank op in de onmiddellijke nabijheid van de camera: zowel de belangrijke bronnen die geen eigen spotmicrofoon hadden als ook de algemene klanksfeer rond de camera. Daardoor konden beeld en klank perfect op elkaar worden afgestemd.

In de postproductiefase hebben we de precisie van de klanklokalisering van de oorspronkelijke Ambisonics nog opgedreven door gebruik te maken van een parametrische decoder (Harpex). De virtueel geplaatste klankobjecten wisten we perfect te integreren in dat ruimtelijk uitgebalanceerde klankpanorama.

We waren ook zeer tevreden met het kleine formaat van de AMBEO VR-mics waardoor we ze gemakkelijk konden inegreren op de camera. De structuur, bestaande uit het statief, de camera en de microfoon zelf, was dermate discreet dat we concerten hebben kunnen opnemen vanaf heel opvallende plaatsen, waaronder zelfs het midden van het podium.

Over Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Over Fabian Knauber

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.