Côme Jalibert

AMBEO verhalen van experts

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen.

De recente opkomst van VR als een meeslepend medium voor het vertellen van verhalen heeft de behoefte doen ontstaan aan geschikte instrumenten voor de contentcreatie. Ik wil van VR graag een sterk en blijvend medium maken en niet zomaar een trendy speeltje. De enige manier waarop dat zal kunnen is via de kwaliteit van onze 360° producties.

Voor mij moet 360° content ervaren worden met een VR-bril en hoofdtelefoon. Met die hulpmiddelen ondergaat de gebruiker de immersieve stereoscopische en binaurale ervaring zoals ze bedoeld is. Dat is de ruggengraat van VR. De uitdaging voor wie content wil produceren bestaat er dan in om tegen een betaalbare prijs in één beweging stereoscopische 360° beelden én Ambisonics audio in te blikken!

Met dat doel voor ogen hebben we ons team samengesteld: de stereograaf Josephine Derobe, de creatieve techneut Sergio Ochoa, de ingenieur en mecanicien Jean Chesneau en ikzelf als geluidstechnicus. Samen ontwierpen en bouwden we een VR-tuig dat aan al onze creatieve, technische en financiële verwachtingen voldoet..

„Ik was zeer tevreden over de verruimtelijking van de audio die we met de Ambeo VR opnamen. Ik had letterlijk het gevoel tussen de artiesten op het podium te staan!“
Côme Jalibert

Ik wilde in ons tweede prototype de AMBEO VR Mic gebruiken, nadat we bij het eerste een andere micro hadden getest. Door de geringere omvang van het vierzijdige capsulegedeelte viel de AMBEO VR Mic fysiek een stuk vlotter in het tuig te integreren. In termen van formaat is het ingebouwde windscherm een grote troef. Met de AMBEO VR Mic hadden we de mogelijkheid om de micro precies in het midden te plaatsen van de 14-delige optische cluster van ons tuig. Stereoscopische 360° videobeelden vergen een pak lenzen vlakbij elkaar! En als de micro zich te ver bevindt van het beeldknooppunt van de camera’s zal het hele soundscape verkeerd aanvoelen. Het is dus een groot geluk dat de AMBEO VR Mic het mogelijk maakt om een sound op te nemen die werkelijk samenvalt met de 360° videobeelden!

Ik had de kans om ons tweede prototype en de AMBEO VR Mic te testen met een symfonieorkest. We experimenteerden met de verschillende posities op het podium, omringd door de muzikanten, maar ook met eentje pal voor de dirigent terwijl het orkest er in een halve cirkel omheen zat. Bij elk van die posities was ik verbluft door de uiterst gedetailleerde kwaliteit van de klank die de AMBEO VR Mic wist te registreren en door zijn verwerking van het hoge geluidsniveau voortgebracht door het orkest. Voor mijn specifieke opstelling had de kabel iets langer gemogen om de verbinding met de opnameapparatuur, op de grond onder het tuig, gemakkelijker te maken. In zo’n geval zijn korte bijkomende kabels vereist met het ongemak en de hinder van 4 extra XLR-stekkers. Anderzijds is die lengte perfect in omstandigheden waar de recorder zich weg van het tuig moet bevinden, omdat de vier 4 XLR-contacten zeer dicht bij het tuig verstopt kunnen worden.

Bij de postproductie was ik in de wolken met de verruimtelijking van de audio die we met de AMBEO VR Mic hadden weten te registreren. Ik had letterlijk het gevoel tussen de artiesten op het podium te staan! Er werden nog enkele spotmicro’s ingemixt om het geheel nog steviger te verankeren. Zelfs de kleinste hoofdbeweging geeft de luisteraar een subtiele maar uiterst overtuigend geluidsnuance te horen: de onderdompeling is hier werkelijk totaal!

Over Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerkelijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Over Côme Jalibert

Expertverhalen voor de wereld van de virtuele realiteit

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann is hoofd van de geluidsafdeling bij Visualise. Als toonaangevend 3D-geluidsspecialist beschikt Henrik over ruim 10 jaar ervaring in het opnemen van geluid van studiokwaliteit op locatie, voor films, reclamespots, klanten uit de muzieksector en 3D-geluidsinstallaties.

Michael Engman Rønnow

Michael is al zo’n kwarteeuw actief op de professionele markt. Hij begon reeds als tiener in de muziek en startte rond 1992 met z’n studiowerk. Nu verkoopt hij professioneel audiomaterieel maar hij blijft ook toeren, als muzikant en geluidstechnicus en runt thuis nog een eigen ProTools-studio.

Côme Jalibert

Côme Jalibert begon in 2002 zijn carrière als geluidsingenieur en geluidsontwerper. Hij was echter van jongs af aan al gefascineerd door de wervende kracht van geluid en heeft volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van surround sound. In zijn werk wil hij de klank eerder laten voelen dan laten horen. Hij heeft meegewerkt aan films, televisie en recenter ook videogames, transmedia en VR. Zijn opmerke-lijkste prestatie is het geluidsontwerp voor de film Minuscule, The Valley of the Lost Ants en de creatie van het soundscape voor Phallaina, de eerste scrollbare graphic novel voor aanrakingsschermen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) is wetenschappelijk onderzoeker aan het departement Design, afdeling Cast / Audiovisual Media van de kunstenfaculteit van de Universiteit van Zurich.

Thomas Rechberger

Thomas is een Zwitserse muzikant, muziekproducer en geluidstechnicus. Hij staat professioneel al 20 jaar aan alle kanten van de microfoon: als leadgitarist van de band Lovebugs gaf hij ruim 1.000 concerten overal in Europa en nam hij 13 albums op. Verscheidene singles haalden nummer één-plaatsen en hij kreeg ook een aantal gouden platen.

Fabian Knauber

Als afgestudeerde akoesticus beschikt Fabian Knauber over een brede theoretische vakkennis over ruimteakoestiek, 3D audio en binaurale technologie. Die vult hij aan met een praktische ervaring als freelance geluidstechnicus. Naast live sound en studioproducties situeert zijn knowhow zich vooral op het terrein van de complexe luidsprekerinstallaties en 3D-geluid bij virtuele realiteit.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon.

Little Konzett

Little Konzett is an Austrian producer, recording, mix and mastering engineer, musician and owner of „Little Big Beat Studios“. The studios are based in the Western part of Austria and in Liechtenstein.

Rodolphe Alexis

Zijn werk als klankontwerper en geluidstechnicus neemt uiteenlopende vormen aan die gepaard gaan met uitwisselingen met andere domeinen van de kunst (installaties, sculpturen, performance, radio).

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.